Şebeke Sularının Kirlenme Sebepleri Nelerdir?
Dünyanın dörtte üçü denizler, göller ve okyanuslardan oluşmasına rağmen insanların kullanımı için var olan su miktarı yalnızca %1 kadardır. Bunlar da insanların kullanımına uygun olan tatlı su kaynaklarından oluşur. Çok az miktarda içme suyu bulunuyor ve bu sular her zaman yeterli kalitede olmayabiliyor. Şebekelerden ev ve iş yeri musluklarına gelen su belirli bir süreçte kirlenmeye uğrar. Bu nedenle bir süre sonra şebeke sularından istenilen verim alınamaz hale gelir. İçme suyu kirliliği konusunda birçok önemli neden bulunur.
Suyun insanlar ve diğer tüm canlılar için vazgeçilmez olduğu önemli gerçekler arasında yer alır. Buna karşın insanların tüketmesi gereken şebeke suyunda da zaman zaman kirlenmeler oluşur. Bu da sağlıklı su tüketimini olumsuz yönde etkiler. Şebeke suyu kirlenmesi farklı nedenlere dayanır. Bunlardan ilki suyun taşınması sırasında meydana gelir. Bir diğeri ise depolama işlemleri sırasında ortaya çıkar.
Suyun Taşınması Sırasında Kirlenmesi
Suyun taşınması sırasında gerekli önlemlerin alınmaması kirlilik konusunda ilk sırada gelen konulardan biri. Taşımada kullanılan borular ne kadar kaliteli olursa olsun zamanla eskiyerek paslanmaya uğrar. Aynı zamanda sağlık açısından uygun olmayan boruların kullanımı da suyun verimini düşürmede etkili olur. Suyu taşıyan boruların periyodik olarak değiştirilerek yenilenmesi oldukça önemli.
Borularda zamanla meydana gelen deformasyonlar zamanla suyun içerisinde çamur ve kanalizasyon suyu karışmasına neden olur. Bu da içme suyunun kalitesinin düşmesine neden olur. Her ne kadar şehirlerdeki büyük su tesislerindeki sular istenilen standartlara uygun hale getirilse de bina içlerindeki su borularının yeterli kalitede olmaması suyun verimliliğini yine de azaltır.
Bina içerisindeki su boruları da en az büyük su tesislerindeki borular kadar bakıma ihtiyaç duyar. Bu alandaki ihmalkarlık, suyun kalitesini düşürerek insan sağlığını ciddi bir tehlikeye atar. Suyun temiz bir şekilde aktarılması sağlık açısından büyük bir önem taşır.
Suyun Depolama Sırasında Kirlenmesi
Suların kirlenmesinin en önemli nedenlerinden birisi de depolama koşulları denilebilir. Su depoda uzun süre bekleyebilir. Depoların bakımı düzenli olarak yapılmadığında bu depoların içinde birtakım tortular ve kirler birikmeye başlar. Böylece uzun süre bekletilen su içerisinde bulunan organik ve inorganik maddeler zamanla suyun dibine çökerek tortu haline gelir. Bu da suyun mikroorganizma üretmesine neden olur. Suyun kalitesinin düşmesinde depolama koşulları büyük bir etkiye sahip.
Depoların temizliğinin sık sık yapılması temiz su elde etmek için önem taşır. Fakat bina yönetimi ve diğer kat sahipleri bu konuda yeteri kadar ilgili olmadıklarından içme suları yeteri kadar sağlıklı olmaz. Böyle durumlarda kişilerin sağlıklı su tüketmek adına mutlaka ekstra önlemler alması gerekir.
İlginizi çekebilir: SU ARITMA SİSTEMİ KULLANMAK İÇİN 5 SEBEP
Kirli Sulardan Nasıl Kurtulabiliriz?
Kirli su probleminden kurtulabilmek için birden fazla önlem almanız gerekir. Her şeyden önemlisi bu sulardan kurtulmanızın ilk adımı boruların yenilenmesi ve bakımının periyodik olarak yapılması denilebilir. Aynı zamanda su depolarının da düzenli olarak temizlenmesi belirli süre kullanıldıktan sonra da değiştirilmesi önem taşır. Fakat bu her binada her zaman mümkün olmaz. Çünkü boruların ve depoların değiştirilmesi ciddi bir maliyet anlamına gelir. Böyle durumlarda kişiler ekstra önlem alarak kirli sulardan daha kolay şekilde kurtulabilirler. Bunu da su arıtıcı sistemleri ile sağlamak mümkün olur.
Mutfaklarınıza arıtıcı sistemler taktırmak hayatınız boyunca sağlıklı su tüketmenizi sağlar. Arıtıcı sistemler birden fazla filtre sayesinde suyun zararlı partiküllerden arındırılması ile kalmaz aynı zamanda tat, koku ve yararlı mineraller ile desteklenmesini de sağlar. Kısacası kişiler kendi sularını kendileri de kolaylıkla temizleme imkanı bulabilirler. Arıtıcı sistemler kirli şebeke suyu temizlemenin en pratik yolu denilebilir.
Ürünlerimize göz atın:
Waterjobs: waterjobs.com.tr
Alkalix: alkalix.com.tr