Su Arıtma Aşamaları Nelerdir? 5 Adımda Su Arıtma
Sağlıklı yaşamın devamında temiz ve arındırılmış su tüketmek oldukça önemli. Hem çocukların hem de yetişkinlerin uzun yıllar mikrop ve enfeksiyon risklerinden uzak kalabilmek için suyun kalitesine önem vermeleri gerekir. Bu bakımdan en iyi su tüketimi arındırılmış şekilde tüketilen sudur. Bunun için de su arıtma cihazları oldukça işlevsel araçlardır.
Evinizde ve iş yerinizde kullanabileceğiniz şekilde birçok farklı arıtma cihaz bulunur. Bu cihazların en önemli özelliği suyu en küçük zararlı partiküllere kadar temizlemesidir. Ancak su arıtma cihazlarının bakımı ve filtre değişimleri sağlıklı su tüketmek açısından önem taşır. Bu bakımdan su arıtma aşamaları konusunda bilinçli hareket edilmelidir. Su arıtma sürecinde filtre bakımı düşündüğünüzden çok daha büyük bir önem taşır. Suyun temiz ve kaliteli hale getirilmesinde şu aşamalar önem taşır.
1. Sediment Filtre (Tortu Filtresi)
Temiz su elde edilmesinde filtre aşamaları oldukça dikkat edilen unsurlar arasında yer alır. Filtre aşamalarında sediment filtre mutlaka önem verilmesi gereken filtre türleri içerisinde bulunur. Bu filtreler su arıtma cihazına gelen suyun ilk temizlendiği aşamadır. Arıtma aşamaları arasında sediment filtrenin önemi oldukça yüksek.
Bu filtrenin işlevleri neredeyse hayati önem taşır. Su içerisinde bulunan tüm katı maddeler arıtma cihazındaki diğer filtrelere kadar ulaşmasına engel olan bir filtre. Geçirgenlik oranları mikron olarak da isimlendirilen ölçü birimleri ile ifade edilir. Bu filtrenin asıl işlevi ise membran filtrelerin daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktır.
İlginizi çekebilir: YAZ AYLARINDA SU TÜKETİMİNİN ÖNEMİ DAHA FAZLA!
2. Granül Aktif Karbon Filtre (GAC)
Su arıtma filtreleri içerisinde önemli olanlardan birisi de granül aktif karbon filtredir. Bu filtreler organik kimyasalların sudan ayrıştırılması işlevini yerine getirir. Suyun kalitesinin artırılmasında oldukça önemli etkilere sahip. Bu filtreler hidrojen sülfür ve klor gibi uygunsuz koku veren kimyasalları sudan uzaklaştırmak için de tercih edilebilir.
Tüm zararlı maddelerin sudan uzaklaştırılmasında önemli etkileri bulunur. Kirli maddeleri tamamen bloke ederek diğer filtrelerin de daha yüksek standartlarda çalışmasını sağlar. Bu filtreler bir nevi suyu daha ucuz bir şekilde temizleme yöntemi de denilebilir.
3. Blok (Sıkıştırılmış) Karbon Filtre (CTO)
Blok karbon filtreler ise ters ozmos filtrasyonun üçüncü aşamasındaki filtredir. Bu filtre suyun renk, koku ve tat dengesinin düzenlenmesini sağlar. Suyun daha kaliteli olmasını sağlamak için içinde bulunan klor ve diğer kimyasal maddelerin arıtır. Aynı zamanda membran filtreyi koruma işlevini yerine getirir. Bununla birlikte ters ozmos işleminin daha kusursuz bir şekilde gerçekleşmesine de yardımcı olur.
4. Membran Filtre
Su arıtma aşamaları arasında en önemlilerden birisi de membran filtre aşamasıdır. Bu filtre milimetrenin on milyonda biri küçüklüğünde bulunan gözenekleri sayesinde suyu derinlemesine arıtır. Aynı zamanda yarı geçirgen bir zar formundadır. Bu durum da suyun sertliğinin düzenlenmesinde önemli bir işlevi yerine getirir. Suyu moleküler yapıya uygun olarak filtrelenmesine yardımcı olur.
Su içerisinde bulunan tüm toksik ve kimyasal maddelerin arındırılmasına yardımcı olur. Bu filtreler çok küçük gözeneklerden meydana gelir. Aynı zamanda zar madde ile sarıldığından tüm zararlı ve zararsız atıklar kolayca ayrışır.
5. Coconut Bazlı Tatlandırıcı Filtre
Su arıtılmasının son aşaması ise coconut bazlı tatlandırıcı filtre aşamasıdır. Bu aşama öncesinde membran filtre gibi birçok güçlü filtreden geçen su tadını ve faydalı mineralini kaybeder. Bu nedenle de Coconut filtreler suya yeniden tat kazandırma işlevini yerine getirir. Kaybolan faydalı mineraller de bu aşamada tekrar suya kazandırılır. Bu filtreler içerisinde Hindistan cevizi ve diğer mineralleri sağlayan taşlar bulunur.
Ürünlerimize göz atın:
Waterjobs: waterjobs.com.tr
Alkalix: alkalix.com.tr